top of page

Svako može doživjeti moždani udar!

Mnogi misle da se moždani udar može dogoditi samo starijim osobama ali to nije pravilo. Svako može doživjeti moždani udar bez obzira na godište ili okolnosti. 


Moždani udar je ozbiljna medicinska situacija koja se može dogoditi kada krvni ugrušak blokira protok krvi do mozga ili kada krvni sud u mozgu pukne. Ovaj događaj može dovesti do gubitka funkcija mozga, pa čak i smrti. 
Faktori rizika za moždani udar su faktori koji mogu povećati vjerojatnost da osoba doživi ovu ozbiljnu medicinsku situaciju. Osvrnut ćemo se na neke od najčešćih faktora rizika za moždani udar.


•    Visok krvni pritisak je jedan od glavnih faktora rizika za moždani udar. Visok krvni pritisak oštećuje krvne žile i može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu blokirati protok krvi do mozga. Visok krvni pritisak se može kontrolirati zdravim životnim stilom, prehranom i lijekovima.
•    Visok kolesterol je također važan faktor rizika za moždani udar. Prekomjerni kolesterol u krvi može dovesti do stvaranja plaka u krvnim žilama, što može uzrokovati blokade u protoku krvi. Kolesterol se može kontrolirati prehranom, vježbom i lijekovima.
•    Pušenje je još jedan faktor rizika za moždani udar. Pušenje oštećuje krvne žile i povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Osobe koje puše imaju dvostruko veći rizik od moždanog udara u odnosu na one koji ne puše. Prestanak pušenja može smanjiti rizik od moždanog udara.
•    Pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti također su faktori rizika za moždani udar. Pretilost može dovesti do visokog krvnog tlaka, dijabetesa i visokog kolesterola, što su sve faktori rizika za moždani udar. Tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od moždanog udara jer pomaže u održavanju zdravog srca i krvnih žila.
•    Dijabetes je također faktor rizika za moždani udar. Visoka razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka. Kontrola razine šećera u krvi je važna za smanjenje rizika od moždanog udara.
•    Osim ovih faktora, nasljednost, stres, alkoholizam i neka kronična stanja poput atrijske fibrilacije također su faktori rizika za moždani udar.

 

Kako bismo smanjili rizik od moždanog udara, važno je provoditi preventivne mjere. Održavanje zdravog načina života, pridržavanje zdrave prehrane i redovita tjelesna aktivnost mogu smanjiti rizik od moždanog udara.
 

Redoviti pregledi krvnog pritiska, kolesterola i šećera u krvi također su važni. Ako ste u rizičnoj skupini, liječnik vam može preporučiti lijekove ili druge tretmane koji će vam pomoći u kontroli faktora rizika za moždani udar.
Smanjenje rizika od moždanog udara također uključuje izbjegavanje alkohola i droga. Alkohol i droge mogu povećati rizik od moždanog udara jer mogu uzrokovati visok krvni tlak i oštetiti krvne žile.

 

Rizik od moždanog udara može se smanjiti i promjenom načina života. Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara. Također je važno pratiti svoje zdravstveno stanje i redovito posjećivati liječnika kako bi se prepoznali faktori rizika i poduzeli odgovarajuće mjere.

 

U zaključku, moždani udar je ozbiljna i često fatalna medicinska situacija koja se može spriječiti. Visoki krvni tlak, visoki kolesterol, pušenje, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti i dijabetes samo su neki od faktora rizika za moždani udar. Smanjenje rizika od moždanog udara uključuje održavanje zdravog načina života, redovite preglede i praćenje zdravstvenog stanja. 
 

bottom of page