top of page
Headache

FAST test

FAST test je brz i jednostavan test koji se koristi za prepoznavanje simptoma moždanog udara. Akronim FAST označava Face, Arms, Speech, Time (Lice, Ruke, Govor, Vrijeme).
Kada osoba doživi moždani udar, svaki trenutak je bitan u spašavanju života i smanjenju rizika od trajnih oštećenja mozga. 

Ključno je prepoznati simptome moždanog udara što je prije moguće.
FAST test je vrlo koristan jer se moždani udar može dogoditi iznenada i brzo.

  • Lice: Prvi korak u FAST testu je provjera lica osobe koja može imati moždani udar. Zamolite osobu da se nasmije ili otvori usta. Ako primijetite da jedna strana lica visi ili se ne kreće, to može ukazivati na moždani udar

  • Ruke: Drugi korak je provjera ruku osobe. Zamolite osobu da podigne ruke. Ako jedna ruka ne može ostati podignuta ili pada, to može biti znak moždanog udara.

  • Govor: Treći korak je provjera govora osobe. Zamolite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu ili da odgovori na jednostavno pitanje. Ako primijetite da osoba govori nejasno, ne može izgovoriti riječi ili ima poteškoća s razumijevanjem govora, to može biti znak moždanog udara.

  • Vrijeme: Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, vrijeme je ključno. Odvedite osobu u hitnu medicinsku službu odmah. Što se prije liječenje započne, veće su šanse za oporavak i manje su šanse za ozbiljne posljedice.

Brzo djelovanje može značajno poboljšati izglede za oporavak i smanjiti rizik od trajnih oštećenja mozga. 

FAST test je vrlo jednostavan za upotrebu i može ga izvršiti bilo ko, bez obzira na medicinsko znanje. Brzina i jednostavnost ovog testa čine ga idealnim za prepoznavanje simptoma moždanog udara u situacijama kada je vrijeme od suštinske važnosti, poput hitnih situacija.


Ukratko, FAST test je vrlo koristan alat za prepoznavanje simptoma moždanog udara. Ako primijetite bilo koje simptome moždanog udara kod sebe ili nekoga drugog, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć. 

U slučaju da posumnjate na moždani udar bez oklijevanja kontaktirajte hitne medicinske službe

Brojevi telefona hitne medicinske pomoći  u Kantonu Sarajevo su 124 ili 033 -611-111
Broj za savjete sa ljekarom - 033-722-345 
Lokacija - Kolodvorska 14, 71000 Sarajevo, BIH 

bottom of page