top of page

Okupaciona Terapija: Prednosti u Oporavku Pacijenta

Updated: Dec 12, 2022

Šta je zapravo okupaciona terapija?


Okupaciona terapija (OT) je vrsta rehabilitacijske terapije koja pomaže ljudima s fizičkim, kognitivnim i emocionalnim izazovima da povrate vještine potrebne za svakodnevni život. Nakon moždanog udara, OT može pomoći ljudima s nizom izazova, uključujući vraćanje snage i kretanja, poboljšanje komunikacije i gutanja, te prilagođavanje promjenama u njihovoj svakodnevnoj rutini.


OT počinje procjenom sposobnosti i potreba osobe. Ova procjena pomaže OT terapeutima da naprave plan liječenja koji cilja na specifične izazove s kojima se osoba suočava. Planovi liječenja mogu uključivati kombinaciju terapija, uključujući:


  • Logopedska terapija: Ova terapija pomaže ljudima s problemima u komunikaciji i gutanju.

  • Kognitivna terapija: Ova terapija pomaže ljudima s izazovima kao što su gubitak pamćenja ili konfuzija.

  • Radna terapija: Ova terapija pomaže ljudima da se prilagode promjenama u svakodnevnoj rutini, kao što je potrebna pomoć oko kupanja ili oblačenja.


Prednosti okupacione terapije

Okupaciona terapija može pružiti niz prednosti za osobe koje su imale moždani udar. Ove prednosti mogu uključivati pomoć ljudima da povrate svoju neovisnost, poboljšanje njihove sposobnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka i pomoć u smanjenju rizika od komplikacija.


Ljudima koji su imali moždani udar možda će trebati pomoć oko svakodnevnih zadataka kao što su kupanje, oblačenje i kuhanje. Okupaciona terapija može pomoći ljudima da ponovo nauče kako sami obavljati ove zadatke.


U Ustanovi Familia nudimo okupacionu terapiju pacientima koji su preživljeli moždani udar. Kontaktirajte nas za više informacija.


20 views0 comments

Comments


bottom of page