top of page

Šta je moždani udar?

Moždani udar je ozbiljan medicinski poremećaj koji nastaje kada protok krvi u mozak postane poremećen, što dovodi do oštećenja moždanih stanica. Postoje dvije glavne vrste moždanog udara - ishemijski i hemoragijski.​​

 

Ishemijski moždani udar najčešća je vrsta moždanog udara koja nastaje zbog blokade krvne žile u mozgu. Ova vrsta moždanog udara čini otprilike 85% svih slučajeva moždanih udara. Krvne žile mogu biti blokirane krvnim ugruškom ili aterosklerotskim plakom koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila i sužava njihov lumen. Kao rezultat, krv ne može protjecati u dijelove mozga kojima ta žila opskrbljuje krvlju, što uzrokuje oštećenje moždanih stanica i funkcija mozga.


Simptomi ishemijskog moždanog udara uključuju naglo nastale gubitak ravnoteže ili koordinacije, gubitak vida na jednom ili oba oka, otežano govorenje ili razumijevanje govora, gubitak osjeta u rukama ili nogama, gubitak svijesti i naglu pojavu jake glavobolje.


Liječenje ishemijskog moždanog udara je usmjereno na uspostavljanje protoka krvi u blokiranoj krvnoj žili. Ovo se može postići primjenom lijekova koji razgrađuju krvni ugrušak, kao što su trombolitici, ili operativnim zahvatom za uklanjanje krvnog ugruška. Osim toga, važno je kontrolirati faktore rizika za moždani udar, poput visokog krvnog tlaka, visokih razina kolesterola, dijabetesa, srčanih bolesti, pušenja i pretilosti, kako bi se smanjio rizik od ponovnog nastanka moždanog udara.


Hemoragijski moždani udar je manje učestala, ali ozbiljnija vrsta moždanog udara koja nastaje kada se krvna žila u mozgu pukne, što dovodi do krvarenja u mozak. Ova vrsta moždanog udara čini oko 15% svih slučajeva i najčešće se događa kod osoba s visokim krvnim tlakom. Krvarenje prouzrokuje oštećenje moždanih stanica, kao i pritisak koji se vrši na okolne moždane strukture, što može uzrokovati dodatno oštećenje. Hemoragijski moždani udar može biti uzrokovan visokim krvnim tlakom, aneurizmom, malformacijom arteriovenske (AV) ili drugim problemima s krvnim žilama.
Simptomi hemoragijskog moždanog udara su slični simptomima ishemijskog moždanog udara, kao što su gubitak koordinacije, otežano govorenje i gubitak osjeta u rukama ili nogama. Također se mogu pojaviti jaka glavobolja, mučnina i povraćanje.

 

Liječenje hemoragijskog moždanog udara usmjereno je na smanjenje krvarenja i pritiska u mozgu. To može uključivati primjenu lijekova za smanjenje krvnog tlaka i kontrolu drugih simptoma, kao i operativni zahvat za uklanjanje krvarenja ili popravak oštećene krvne žile.
 

Kao i kod ishemijskog moždanog udara, prevencija je ključna za smanjenje rizika od hemoragijskog moždanog udara. Kontrola visokog krvnog tlaka, održavanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola mogu smanjiti rizik od nastanka hemoragijskog moždanog udara.

U zaključku, moždani udar je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Važno je znati simptome moždanog udara kako biste mogli brzo reagirati u slučaju pojave ovog poremećaja.

bottom of page